PHP Training

14 05 2009

Lama dah aku idam untuk dapatkan formal training pasal PHP ni… aku dah lama gak involved ngan pembinaan dynamic web. Masa memula dulu, untuk FORUM Otai x-MRSM Taiping, aku pakai PERL cgi. Ni kira first project aku untuk dynamic web. Puncanya pasal aku dah takder masa sangat untuk menten web old boys yang memula dulu yang mana masa tu aku pakai static web pakai native html…

Lepas beberapa ketika, dunia web makin maju agaknya, so pemikir internet ni buatlah PHP punya approach untuk handle dynamic content punyer website. So, aku ada gak buat 1 untuk ACT (ANSARA Cawangan Taiping) – ACT|org.Net. Yup, pakai PHP… aku cuba beranikan diri pakai open source script (XOOPS) untuk bangunkan portal tu… Tapi buat dalam keadaan hard way lah, pasal takde cikgu aku nak refer. Main berguru ngan internet jer… kehkehkeh. Memang mudah sesat. Ntah berapa kali portal tu kena hijack oleh kutu yang tak bermoral. Ntah berapa kali Phising script berjaya diinject masuk oleh hacker… kehkehkeh. Memang salah akupun, bukan pakar tapi berangan jadik expert, gitulah jadiknya…

PHP Training

PHP Training

So, bila ditawarkan untuk ikut kursus 5 hari pasal PHP ni, aku dengan hati terbuka nak join. Mula 11/05/2009 sampai 15/05/2009 secara in-house di opis. Tak kisahlah, janji dapat sumthing iaitu ilmu (insyaAllah bermanafaat nanti tu), ditambah pulak buleh mencukupkan kuota training aku bagi tahun 2009 ni iaitu 40 jam… YPeace!…

Bagus gak training ni, at least aku tahu baca script open source yang aku pakai tu… takde lah main belasah jer! Selain dari PHP, penggunaan MySQL sebagai database juga ada diselitkan dalam program 5 hari ni, menggunakan XAMPP sebagai basis server bagi webserver yang support/embed dengan PHP dan MySQL untuk normal service yang diguna dalam dynamic content website. Mmm walaupun takder cert yang boleh ditunjuk-tunjuk pada orang lain, aku rasa syukur sangat, at least aku dapat ilmu yang boleh dipraktikkan dalam kerja & kehidupan aku sekarang dan akan datang nanti… InsyaAllah!


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: