CDMA Module Training

18 06 2009

Demi untuk memastikan projek CONAN 3 berjalan lancar, aku & geng telah mengenalpasti 1 module penting yang akan digunakan – CDMA Module dari CMOTech (Korea)…

Asal citernya, untuk CONAN 2, kami gunakan GSM (SMS) sebagai medium data communication bagi system telemetry (monitoring) atau M2M (Machine-to-Machine) communication. Bila aku present project’s findings ke (Group CEO), dia sound aku :: Apsal pakai Celcom punyer line?? “Erghhhh… dulu masa saya buat projek ni, TM tak cerai lagi ngan Celcom Dato’, so kita pakailah access yang ada ni. Tapi, since dah demerge ni, saya akan fikirlah camner nak buat…” TM ada CDMA sebagai alternatif untuk wireless network, so aku ambik keputusan untuk gunakan infra yang TM ada ni, CONAN 3 dijalankan dengan beberapa tambahan features i.e. penggunaan Short Code.

Setelah berhempas pulas mengenalpasti module yang sesuai, kami sepakat nak pakai CMOTech punyer… sebab ::

  1. CDMA ni tak banyak negara pakai. Korea salah 1 negara yang awal guna teknologi ni di Asia terutamanya CDMA 450 EV-DO. So, konfiden sikit nak pakai Korean brand.
  2. CMOTech ada banyak module CDMA termasuklah bagi CDMA450 dan CDMA800. Lagipun pin assignment untuk mod ni sama. Senang nak design part electronic (layout pun senang).
  3. CMOTech support nampak cam OK. Dia boleh bantu TM lagi2 Band Class 5 yang kita pakai untuk CDMA kat Malaysia ni yang mana jarang sangat negara lain guna.

Module tu dah sampai untuk ke2-2 jenis iaitu CDE-650G untuk 800MHz, dan CNE-680 untuk 450MHz.

CDMA Module Hands-on Training 17/06/2009

CDMA Module Hands-on Training 17/06/2009

Hands-on training pada 17 Jun 2009 ni penting sangat untuk kami sesuaikan diri ngan hardware module ni. Antara topik yang kami cover masa training ::

  1. Modules overview – nak tau hardware specifications detail untuk ke2-2 mod tu iaitu CDMA 1xEV-DO CNE-680 (450MHz), dan CDE-650G (800MHz).
  2. Mod functionalities.
  3. AT command & beberapa contoh yang selalu digunakan & berguna untuk projek – checking signal strength, checking mod serial number, making call, answering call, hang-up a call, set SMS mode, receiving SMS, checking list of SMS, sending SMS, deleting SMS etc

Communication pakai serial comm, tapi mod ni ready ngan USB interface sekali, in case nak main high speed data comm… so, design kena ready ngan feature ni!

Tak berapa puas hati, coz service CDMA 450 masih tak berapa stable… under trial stage lagi… so, susah nak perform experiment. Cuma kalau deploy 450 CDMA ni, 3G ada rival untuk wireless broadband😉


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: