GPS Module Training

10 07 2009

7 Julai 2009, aku & geng telah menjalani 1 training sehari suntuk berkenaan GPS – Global Positioning System. Training ni penting untuk kami, pasal pelanggan CONAN khususnya untuk pasaran Indonesia memerlukan feature tu untuk bankers di sana track lokasi mesin ATM… kot kot kena kapur laaa… mmm potential gak ni…

GPS Module Training 07/07/2009

GPS Module Training 07/07/2009

Bagi GPS application, kami akan gunakan module yang kami pakai untuk GSM iaitu NeonSeven (Italy) – kini dah dibeli oleh uBlox, tapi part number berlainan dari projek CONAN 2 yang asal iaitu N728A. Yang bestnya, base design still sama. Tak banyak perubahan dalam electronics design… ada 2 pin perlu sambungan, yang lain menten… kena buat wire-wrapping le ni… x perlah, POC je baru kan!

Training ni penting untuk kami tahu penggunaan AT command khusus bagi penggunaan atau pengaktifan aplikasi GPS – menentukan signal strength & bacaan longtitud & latitud.

Apa yang menarik sangat pasal GPS ni? GPS ni menggunakan 1 pendekatan dikenali sebagai Satellite Navigation iaitu 1 cara efektif menggunakan Global Navigation Satellite System (GNSS) untuk posisi & masa suatu2 tempat di mana saja di bumi ni… mmm, kewl. Secara teknikalnya, GNSS adalah 1 cara untuk menentukan:

  1. Exact position (longitude, latitude and altitude co-ordinates) accurate to within 20 m to approx  1 mm.
  2. Exact time (Universal Time Coordinated, UTC) accurate to within 60ns to approx. 5ns.

Kelajuan dan arah perjalanan boleh ditentukan menggunakan parameter yang kita dapat tadi menggunakan satellite yang mengorbit di bumi.

Fungsi Satellite Navigation

Fungsi Satellite Navigation

Sehingga 2007, GPS dibangun & operasiannya dikawalselia oleh United States Department of Defense (DoD). Pembangunan berterusan industri satellite dan penggunaannya yang meluas sekarang ni menyebabkan ianya dibuka penggunaannya pada orang awam… hehe, of course lah yang baik still DoD pegang, PPS (Precise Positioning Service). Untuk orang awam kita pakai SPS (Standard Positioning Service). Bulehlah daripada takder langsung…

Dari segi penggunaannya, aku rasa dah banyak orang pakai… khususnya untuk navigasi. mmm, kalau kat Malaysia ni brand popular GPS macam Nuvi Garmin banyak membantu orang2 yang buta jalan cam aku… kehkehkeh. Tapi, yup… it’s cool!


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: