2012

14 11 2009

Lama gak aku tak update ni… hehe. Hari ni terpanggil pulak nak menulis. Pagi tadi aku & famili nonton movie 2012. Filim ni dah lama aku target, sejak tengok trailernya masa nonton wayang Transformers dulu.

2012 Movie poster

Tambah teruja nak tengok cerita ni lepas terima mesej dari kawan pasal adanya pendapat / pandangan golongan tertentu Islam berkenaan peristiwa akhir zaman dan peristiwa pada Ramadhan tahun 2012… mmm, aku tak nak komen pasal ni, sebab tak cukup ilmu. Juga tambah mengujakan bila ada lagi seorang sahabat bercerita pasal keadaan solar system yang bercelaru masa 2012 tu nanti.

Sebelum disiarkan di panggung, ada gak aku buat research sikit pasal 2012 ni… pasal kalendar orang2 Maya. 21 atau 23 Disember 2012 adalah masa peralihan dari 1 dunia ke dunia lain… mmm, seolah-olah peralihan dunia sediada ke bentuk dunia baru. Boleh baca teori ni kat link ni… Mayan End Times Prophecy 12-21-2012. So, bila dapat tahu dah nak siar kat panggung 12 November 2009, aku terus beli tiket secara online 14 Nov 2009 11.oo am @TGV Bukit Tinggi. Kena pulak anak2 pun baru abis periksa… masa sesuai untuk aku bersantai dengan mereka.

2012 diarah oleh Roland Emmerich – pernah bekerja untuk filim Independence Day (1996) & The Day After Tomorrow (2004) yang juga filim berkaitan dengan kehancuran dunia. 2012 dilakonkan oleh John Cusack, Amanda Peet, Danny Glover, Thandie Newton, Oliver Platt, Chiwetel Ejiofor, & Woody Harrelson. Cerita mengisahkan macamana keadaan dunia menghadapi fenomena akhir zaman. Konflik pemimpin dalam menyampaikan berita kehancuran dunia kepada penduduk… arghhhh. Bayangkan, camne punyer havoc masa tu.

Penuh dengan adegan cemas… cuma kadang2 di luar logik akal pun ada… hehe, sci-fi kan. Disokong oleh teknologi CGI memantapkan lagi persembahan keseluruhan filim ni.

2012-Movie

Cuba bayangkan, kiranya kita tahu dunia akan hancur untuk tempoh beberapa jam sahaja lagi – apa yang perlu kita lakukan… Bertaubat??. Hubungi orang tersayang??? Bayangkan, kiranya puncak Himalaya ditenggelami air akibat tsunami… apa jadik ngan Malaysia?? Dunia akan berubah sama sekali.

himalaya

Yang aku suka pasal filim ni ialah sub-plotnya. Pasal hubungan kekeluargaan… Bila susana kelam-kabut camni, hubungan keluarga menjadi semakin erat… sesuai moral ni untuk tontonan anak2…

mayan2012

Apa-apa hal pun, kiamat pasti berlaku… masa sahaja kita tak tahu… dan seingat aku, masa kiamat tu, kita tak terfikir pun akan orang lain… hanya fikir diri sendiri dulu… Hanya Allah Yang Maha Tahu…


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: